11. ledna 2017


Domácí výplach nosu - zažene rýmu, chřipku i alergii

 


Výplach nosu by se měl stát každoděnní rutinou stějně jako je čištění zubů. Zvlášť v období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích, pokud bydlíte v průmyslem zatížených městech, pracujete v prašném prostředí či trpíte alergickou rýmou. Tato očistná metoda je využívána již po staletí a moderní medicína jí také doporučuje.
Při výplachu nosu dochází k důslednému odplavení cizích objektů z nosních sliznic. V období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích to znamená, že viry nebo bakterie, které se na sliznici mohly uchytit v průběhu dne, jsou odplaveny a infekce nemá šanci se rozvinout.  Při akutních či chronických zánětech nosních dutin i vedlejších nosních dutin, solný roztok odplaví zánětlivý sekret, zvlhčí sliznici a urychlí její regeneraci. Výplach nosu odstraní i alergeny a zmírní obtíže nemocného.
Jako prevenci či podporu v péči o již nemocnou nosní sliznici můžete čistit nos sobě a svým dětem různými solnými roztoky ve formě sprejů s mořskou nebo minerální vodou. Další možností je výplach nosu speciální konvičkou.
 
Solné roztoky
Mořské a minerální vody v nosních sprejích volně prodejné v lékárnách a drogeriích se liší podle tonicity roztoku (obsahu soli chloridu sodného (NaCl) , známeho pod pojmem kuchyňská sůl). V nabídce jsou roztoky hypotonické, izotonické a hypertonické. Který vybrat či případně vyrobit záleží na účelu použití.
 
Roztok hypotonický
Hypotonický roztok se používá k pravidelným oplachům a zvlhčení nosní sliznice jako prevence u pacientů se suchou sliznicí, která je náchylná k tvorbě strupů, při rýmě a infekci horních cest dýchacích či zánětu nosohltanu. Je možné používat jej také k uvolnění ucpaného nosu u novorozenců a kojenců.
Koncentrace soli (NaCl) v hypotonickém roztoku je nižší než v buňkách lidského těla (méně než 0,9 %).
 
Roztok izotonický
Izotonické roztoky jsou nejvhodnější pro pravidelnou každodenní nosní hygienu a prevenci u dospělých , dětí i kojenců. Oplachování nosní sliznice izotonickým roztokem vede k zředění hlenu a snazšímu vysmrkání, roztoky také pomáhají při léčbě akutní i chronické rýmy, alergické rýmy, infekcí horních cest dýchacích a zánětu nosohltanu.
Izotonický roztok odpovídá vnitřnímu složení lidského těla, je to fyziologický roztok s koncentrací 0,9 % chloridu sodného (NaCl).
Poměr vody a soli pro izotonický roztok

Hmotnost kuchyňské soli: 2,7g
Objem převařené vody: 300ml
Teplota vody: 37ºC
V 300ml převařené vody (37ºC ) rozpusťte 2,7g soli a roztok nalijte do lahvičky se sprejem či do nosní konvičky. Pokud nemáte elektrickou váhu s přesností na desetinu gramu, navažte například 9g kuchyňské soli na 1000ml vody.
 
Roztok hypertonický

Hypertonické roztoky neslouží k pravidelné nosní hygieně. Při vstříknutí do nosu začne hypertonický roztok v kontaktu se sliznicí pracovat na principu osmózy (bude z tkáně vytahovat vodu, aby se koncentrace soli na obou stranách vyrovnala). Pokud máme rýmu, je sliznice nosu zduřelá a zadržuje tak více vody než obvykle. Aplikace hypertonického roztoku umožní sliznici splasknout a uleví od pocitu ucpaného nosu. Hypertonické roztoky neuvolňují nos tak výrazně jako nosní spreje a kapky s obsahem léčivé látky. Na rozdíl od nich se však mohou používat delší dobu a léčbu těmito přípravky vhodně doplňovat, jelikož na nich nevzniká závislost (medikamentózní rýma).
Koncentrace soli (NaCl) v hypertonickém roztoku je vyšší než v buňkách lidského těla (vyšší než 0,9 % NaCl).
 
Postup výplachu nosu konvičkou


 
 
Kromě nosních sprejů existuje také konvička pro výplach nosu. K výplachu se používá fyziologický (izotonický) roztok.
V 300ml převařené vody (37ºC ) rozpusťte 2,7g soli.
Přiložte ústí konvičky k nosní dírce a dýchejte ústy. Bradu přitiskněte co nejvíce k hrudi a lehce se předkloňte nad umyvadlo, hlavu lehce nakloňte na stranu té nosní dírky, u které nedržíte konvičku. Voda začne pozvolna protékat prostorem nosu a vytékat opačnou nosní dírkou. Jakmile proteče přibližně polovina vody, odejměte konvičku a zlehka vysmrkejte zbylou vodu. Vyplachují se obě nosní dírky. Veškerá voda by měla opustit nos i dutiny.
 
Aplikace
V případě hygieny stačí jeden výplach ( sprejem či konvičkou) denně, při akutních obtížích lze výkon provést 2-4x za den. Ani při dlouhodobém používání nebyly pozorovány nežádoucí vedlejší účinky.
Všechny solné roztoky lze bez obav používat v těhotenství a v době kojení.
Nízká koncentrace soli ve vodě způsobuje pocit tlaku na sliznici. Naopak příliš mnoho soli nebo příliš chladná voda způsobuje pocit pálení. Voda by samozřejmě neměla být ani příliš horká, doporučená teplota je okolo 37°C.
Kromě nakapání do nosu lze izotonický solný roztok také kloktat v případě, že vás trápí bolest v krku. Převařený a zchladlý roztok jednoduše nalijte do hrnku a nalijte do úst. Poté několik vteřin kloktejte a následně roztok vyplivněte. Postup byste měli opakovat několikrát denně.


Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.
 
 

2 komentáře:

  1. Anonymní10/16/2018

    Dobrý den
    ja prihazuji par tipu jeste https://drkh.cz/uvolneni-dychacich-cest-rady-a-tipy/
    urcite ale doporucuji spise prirodne nez z lekarny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nedám dopustit na sprej do nosu s CBD. Objednala jsem ho z obchodu Cibdol a stříkáme si ho s manželem do nosu hned, jak cítíme, že na nás leze rýma. Kolikrát to rýmu úplně zažene, nebo se nám alespoň nerozjede v takové míře, že nás bolí hlava a nejsme schopní normálně fungovat :-) .

    OdpovědětVymazat